Start coverage op aandeel KBC Ancora

Van Lanschot start de opiniëring op het aandeel KBC Ancora met een positieve opinie. KBC Ancora is een holding met een 18,6%-belang in KBC. Vervolgens heeft de coöperatieve vennootschap Cera een meerderheidsbelang van 52,4% in KBC Ancora. KBC Ancora fungeert daarmee als vehikel voor CERA om (gedeeltelijk) controle uit te oefenen op KBC.

De inkomsten van Ancora bestaan volledig uit ontvangen dividenden van KBC. De operationele kosten worden gedeeld met Cera, waardoor deze met slechts € 2 miljoen per jaar laag zijn. Over de dividenden die Ancora ontvangt, hoeft KBC Ancora geen belasting te betalen.

Korting op intrinsieke waarde

De koers van KBC Ancora beweegt historisch in grote lijnen mee met het aandeel KBC. Wij verwachten dat hier verandering in komt. Wel handelt het aandeel KBC Ancora op een korting van circa 30% ten opzichte van de intrinsieke waarde van het aandeel (de Net Asset Value). Deze relatief hoge korting is een gevolg van meerdere factoren, waaronder een beperktere liquiditeit van het aandeel en de complexe structuur van de holding.

Omdat wij verwachten dat KBC meer dividend gaat uitkeren, voorzien wij hogere inkomsten voor KBC Ancora. Hierdoor kan KBC Ancora ook een hoger dividend uitkeren. Wij voorzien zelfs op basis van het verwacht dividendrendement over het komende jaar een dividendrendement van 8,5%. Ook zien wij de liquiditeit van het aandeel geleidelijk aan verbeteren. Beide factoren maken het aandeel KBC Ancora aantrekkelijker voor beleggers en dat zal volgens ons resulteren in een lagere korting van de aandelenkoers ten opzichte van de intrinsieke waarde.

Ondergewaardeerd

Wij vinden het aandeel momenteel ondergewaardeerd. Op basis van deze onderwaardering hanteren wij een positieve opinie met een koersdoel van € 49,50. Naast het aantrekkelijke dividendrendement biedt het aandeel een koerspotentieel van circa 15%.