Stevige omzetwaarschuwing Apple laat beleggers schrikken

Technologiereus Apple kwam woensdag nabeurs met een omzetwaarschuwing voor het eerste kwartaal (gebroken boekjaar). Reden is zwakkere verkoop van iPhone in de regio Groter China. Ook gaf Apple toe, dat de verkopen van nieuwe toestellen in de sommige ontwikkelde markten eveneens tegenvielen.

Dit negatieve nieuws raakt niet alleen beleggers in Apple, maar ook de aandelen van diverse toeleveranciers (onder meer Broadcom, AMD en  AMS ). De publicatie van de eerstekwartaalcijfers van Apple worden 29 januari nabeurs verwacht.

 

Omzetverwachting eerste kwartaal teruggeschroefd

Apple stelde analisten november vorig jaar al teleur met een verwachte omzet voor het eerste kwartaal van $ 89 tot $ 93 miljard. Analisten rekenden op $ 92,9 miljard. Woensdagavond werd deze teleurstelling groter toen topman Tim Cook in een brief aan zijn aandeelhouders aangaf, dat hij verwacht $ 84 miljard omzet te draaien in het kwartaal dat eindigde op 29 december.

Een ‘echte’ verrassing is de omzetwaarschuwing op zich niet, diverse toeleveranciers van Apple hadden al wat laten doorschemeren. Maar de stevigheid van de bijstelling liet beleggers wel schrikken.  

Analisten verlagen koersdoel Apple

Apple werd overvallend door de afzwakkende economische groei op het Chinese vasteland in de tweede jaarhelft van 2018. Ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China raakt het technologieconcern. Dit resulteerde in lager dan verwachte aantallen verkochte iPhones in China. Ook werden er minder iPhones van een upgrade voorzien. Hierdoor mist  Apple de omzetverwachting (25% tot 30%) flink in China.

Hoewel Apple sinds kort geen informatie meer versterkt over verkoopaantallen berekent UBS dat er 9 tot 10 miljoen minder iPhones werden verkocht dan geraamd. Het aantal verkochte telefoons kwam hiermee uit op 64 miljoen.

Het nieuws heeft flinke impact op de waarderingsmodellen voor Apple van diverse analisten. Zo verlaagt een fors aantal brokers zijn koersdoel voor het aandeel Apple. En dat zijn niet de minsten zoals Morgan Stanley, UBS en Goldman Sachs. Analisten rekenen ermee dat de tegenvaller in China permanent(er) van aard is.

Beleggingscasus bevat genoeg lichtpuntjes

Ondanks het teleurstellend nieuws zien wij nog genoeg aanknopingspunten in de beleggingscasus van Apple. Met name de beter dan verwachte groei van +27% (jaar-op-jaar) bij ‘services’ is sterk. Dat is een nieuwe groeiloot waar Apple zich meer op focust. Bovendien wijst de sterke niet-iPhone gerelateerde groei van +19% (jaar-op-jaar) erop, dat de rest van Apple’s productarsenaal uitstekend wordt ontvangen. Deze groei is met name sterk (+50%, jaar-op-jaar) bij de Apple Watch en de Airpods (draadloze koptelefoon). Dat is een welkome aanvulling, omdat de markt voor smartphones (iPhones) volwassen is.

De transitie bij Apple - minder afhankelijk worden van iPhone-verkopen - brengt de nodige onzekerheid bij beleggers en analisten. Slaagt Apple erin de eventuele winsthapering bij de succesvolle iPhones voldoende op te vangen? En hoe gaat Apple reageren op de tegenvallende verkopen? Op 29 januari weten we meer, want dan komt Apple met zijn jaarcijfers. Dat is een belangrijke moment in deze beleggingscasus. Wij denken dat de langetermijnvooruitzichten voor Apple in tact blijven en houden vast aan onze positieve opinie en koersdoel van $ 200,-.