ThyssenKrupp moet schoon schip maken

Verliezen in de industriële tak drukten het operationele resultaat in het afgelopen kwartaal.

Het blijft onrustig bij ThyssenKrupp (-3,2%). De gemelde cijfers over het derde kwartaal deed weer enig stof opwaaien. Ja, de geschoonde winstmaatstaf EBIT lag iets boven de verwachting maar daarvoor zorgden fors lagere kosten. Na belastingen resteerde er zelfs een verlies per aandeel. In de industriële tak liet de divisie industrial solution een verlies zien van € 216 miljoen. Dat is duidelijk het probleemkind. Interim CEO Guido Kerkhoff wond er geen doekjes om . De vrije kasstromen zijn onbevredigend, € 1,6 miljard negatief over de eerste negen maanden (voor M&A) en die situatie kan niet lang zo blijven. Dus de bijl moet erin. Dat betekent mogelijk flink banenverlies en kostenreducties.

De nieuwe doelstellingen voor de industriële divisies kregen een lauw ontvangst. Dat is niet voldoende en er moet een meer omvangrijk herstructureringsplan op tafel komen, aldus aandeelhouders. De activistische aandeelhouders Cevian en Elliot controleren inmiddels een kwart van de aandelen binnen het bedrijf en roeren zich steeds meer. Opsplitsing van het bedrijf of versimpeling van de ondernemingsstructuur met meer focus bij de bedrijfsvoering zijn de aangedragen oplossingen.

Er gaat op korte termijn een ontknoping komen in de beleggingscasus bij ThyssenKrupp. En dit wordt daarmee speculatief aantrekkelijker. Er zit voldoende aandeelhouderswaarde in het concern en de waardering is niet al te hoog. Diverse brokers hanteren een opsplitsingswaarde die uitkomt rond de € 30,-. De fantasie neemt toe door het steeds sterkere blok van activistische en morrende aandeelhouders wat gehoor vindt.

Wij houden een positieve opinie op het aandeel met een koersdoel van € 28,00 en vinden het aandeel aantrekkelijk bij de huidige koers van iets boven de € 20,60.