Tijdelijke wapenstilstand positief voor aandelen

Met de tijdelijke wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de VS en China is tijd gekocht door beide partijen zonder gezichtsverlies te lijden. Dat was het maximaal haalbare. Tot aan 1 maart is er afgesproken geen verdere acties te ondernemen op tarievengebied. Daarnaast gaan de Chinezen meer producten in de VS kopen.

Autosector geeft volop gas

President Trump tweette dat de Chinese importtarieven op auto’s verlaagd wordt van 40% tot 15%. Dat is voor Duitse autobouwers een ware zegen en zorgt voor opluchting bij beleggers. De aandelen van BMW (+7,3%) en Daimler (+7,4%) noteerden fors hoger. Vanuit de VS exporteren beide merken naar China. Daimler verkoopt voor $ 3 miljard aan Amerikaanse auto’s op deze wijze. BMW exporteert op deze manier zelfs voor bijna $ 4 miljard. De CEO van BMW meldde dat deze handelsvete het bedrijf € 300 miljoen kost in 2019. Frappant is wel dat vanuit Chinese zijde deze tariefsverlaging op autotarieven niet wordt bevestigd.

Toch houden we de nodige onzekerheid bij de beleggingscasus van Duitse autobouwers. Deze week (morgen) gaan de topmannen van de grote Duitse autobouwers op de koffie in het Witte Huis om te praten over de importen van Duitse auto’s. Tot op heden heeft Trump zich altijd kritisch uitgelaten over deze importen en dat een importtarief van 25% op zijn plaats is. Nu bedraagt dat tarief 2,5%. Mogelijk dat de beleggingscasussen van de drie grote Duitse autobouwers flink in beweging zal komen. Het wegebben van de tariefsverhoging is uiteraard positief, het instellen van een 25%-tarief daarentegen kan stevig negatief doorwerken.

Europese export- en cyclische bedrijven in de lift

Het uitzicht dat de Chinese economie mogelijk minder diep het dal ingaat de komende tijd, geeft diverse sectoren vleugels. De op de Chinese consument gerichte sectoren boeken flink vooruitgang, zoals luxegoederen. Overigens hebben diezelfde Chinese consumenten aanzienlijke belastingdouceurtjes gekregen. Sinds de ingang, begin oktober, tikten burgers de eerste maand circa € 4 miljard minder af aan belastingen. Bedrijven als LVMH (+5,9%) en Richemont (+3,6%) zijn de grote winnaars.

Ook in de staalindustrie zien we grote plussen. ArcelorMittal krijgt er 7,5% bij. Toch zijn de vooruitzichten voor de wereldwijde staalindustrie minder gunstig. De Chinezen hebben hun staalproductie opgevoerd, terwijl de binnenlandse staalprijzen sterk corrigeren. Dit als gevolg van mindere vraag uit de Chinese vastgoedsector, een trend die voorlopig niet snel ombuigt. Wij denken dat de positieve koersreacties voor staalbedrijven en delvers van ijzererts als BHP Billiton (+6,4%) en Rio Tinto (+5,2%) overdreven zijn.