Nederlandse tweede kamer maakt ruim baan voor consolidatie postmarkt

Opsteker voor beleggingscasus PostNL, maar nog genoeg uitdagingen.

Wederom een opsteker voor de beleggingscasus van PostNL. Nu is het de Tweede Kamer die aangeeft ruim baan te maken voor een eventuele fusie met concurrent Sandd. Beide partijen waren eerder al voorstander van consolidatie binnen de postmarkt. Bovendien werd vorige week in hoger beroep bekendgemaakt dat PostNL geen dominante marktpartij is. Ondanks deze meevallers wordt de beleggingscasus van PostNL nog altijd geteisterd door genoeg tegenwind (tegenvallers kostenbesparingsdoelstelling, prijsdruk). Wij blijven daarom bij onze negatieve opinie.

Verlichting voor beleggingscasus

Groeiende concurrentie op de post- en pakketmarkt, prijsdruk en alsmaar dalende postmarktvolumes bezorgen het management van PostNL kopzorgen. Concurrenten ervaren dezelfde zorgen. De postmarkt is een krimpende markt, en consolidatie kan een belangrijke reddingsboei zijn. Hier geeft de Tweede Kamer nu groen licht voor en dit zal voor opluchting zorgen binnen de beleggingscasus.

Een andere belangrijke factor is de overheid, die prijsverhogingen moet toelaten. En hier zit nog altijd de pijn. Ook de kostenkant heeft het concern niet onder controle volgens ons waardoor de beleggingscasus uiterst onzeker blijft en druk op winstgevendheid aanhoudt.

Uitdagingen houden aan

Beleggers reageerden positief (+4%) op het nieuws. Staatssecretaris Mona Keizer gaf zelfs aan van haar bevoegdheid gebruik te willen maken om een eventueel verbod van toezichthouder ACM terug te draaien. Rigoureuze maatregelen dus en dat maakt een mogelijke fusie in onze ogen steeds waarschijnlijker. Wat resteert is dat beide bedrijven er nu onderling nog uit moet komen. Aangezien beleidsvrouw Verhagen (PostNL) zich hier eerder al positief over uitliet, is dit in onze ogen een kwestie van tijd.

Licht aan het einde van de tunnel dus, maar nog genoeg beren op de weg. Zo houdt het concern voorlopig het gevecht met de (te lage) verkoopprijzen en kostenbesparingen. Wij blijven daarom bij onze negatieve opinie.