UBS geeft indicatie dat Europese zakenbanken het moeilijk hebben

UBS (-2,0%) gaf woensdagochtend al een voorproefje van de eerste kwartaalcijfers. En dat was niet mals. De omzet bij de zakenbank (investmentbanking) zal scherper dan verwacht dalen, zelfs met een derde ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn wereldwijd weinig beursgangen en fusies en overnames geweest en die er waren vonden vooral plaats in de Verenigde Staten. Bij vermogensbeheer (wealth management) voorziet UBS dit kwartaal een omzetterugval van 9%.

UBS gaat steviger inzetten op kostenbesparingen. De bank moet verder gaan snijden in de gebruikelijke posten zoals personeel en uitvoering van IT-projecten. Bij de afdeling Wealth Management is de kostenvoet verlaagd met 5% en dat moet de winst na de omzetdaling op peil houden. Positief bij deze tak is de instroom van nieuw geld,,   

Wij zijn van mening dat UBS voldoende ruimte heeft om de slechtere marktomstandigheden te kunnen opvangen. Het management zit bovenop de bal en schuwt niet om in te grijpen. Wij blijven positief op de beleggingscasus van UBS ondanks de sterkere tegenwind.

Signaalwerking naar andere banken  

De onthulling van UBS geeft een indicatie dat Europese zakenbanken het moeilijk hebben en blijven hebben. Die trend geeft mogelijke een verklaring waarom de bankenfusie in Duitsland tussen Deutsche en Commerzbank plots meer vaart krijgt. Nu de Europese banken het lastiger hebben dan gedacht zullen beleggers selectiever blijven. Wij achten de kans groot dat minder goed gekapitaliseerde banken en/of banken met risicovollere activiteiten meer worden gemeden door beleggers.

Zwakker gekapitaliseerde banken zijn kwetsbaarder in een omgeving van vertragende economische groei. Ook banken met een hoger risicoprofiel zijn minder in trek. Het verlagen van dividenduitkeringen is bij de zwakkere banken mogelijk sneller aan de orde. Ook banken die een hoger risicoprofiel hebben kunnen hetzelfde lot ondergaan doordat winsten en kapitaal mogelijk versneld afnemen.

Wij benadrukken dat beleggers zich moeten richten op de meer defensieve en goed gekapitaliseerde banken. Onze voorkeuren gaan daarbij uit naar BNP Paribas (neutrale opinie), ING (neutrale opinie), ABN Amro (neutrale opinie), UBS (positieve opinie) en KBC (positieve opinie). Dit zijn volgens ons stuk voor stuk sterke banken, die ook aantrekkelijk gewaardeerd zijn.