Uitstekend verwachtingsmanagement van Jerome Powell

Fed-baas Jerome Powell manoeuvreert handig langs allerlei lastige klippen. Hij geeft onomwonden aan voor zijn monetaire beleid naar de financiële markten te luisteren. Powell verwoordde dat uitstekend in de beleidsnotulen van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank van medio december. Dat stelt financiële markten gerust.

In het kort:

Geen uitgestippeld pad om rente te verhogen
Mogelijk nog enkele opwaartse rentestapjes in 2019

Not too hot

Er is niet meteen haast om te acteren op het monetair beleid, stelde de Fed. Powell voelt zich senang bij de huidige voortgang van de Amerikaanse economie waarbij de inflatie binnen de perken blijft. Mocht het toch noodzakelijk zijn om de beleidsrente te verhogen (bij oververhitting van de economie) dan zitten er mogelijk 'enkele' rentestapjes in het vat voor 2019. Ook de verwachting van een kleine monetaire verkrapping is nu gekaderd.

Not too cold

Voor de zwartkijkers ten aanzien van de Amerikaanse economie had Powell eveneens een boodschap. De rentebesluiten zullen meer afhankelijk zijn van macro-economische data die de Fed zal beoordelen. Er is geen uitgestippeld pad meer om de beleidsrente verder op te krikken, liet de Fed nadrukkelijk weten. Bij een onverwachts sterkere neergang van de Amerikaanse economie staat de bank klaar om eventueel weer monetair te stimuleren. Maar gezien de huidige economische data stelde de Fed momenteel even niks te hoeven doen.

Afgaand op de koersen van rentetermijncontracten op de korte Amerikaanse rente stellen financiële markten dat er zelfs geen enkele beleidsrenteverhoging meer komt in 2019. Dat is gebaseerd op een sterkere economische teruggang. Wij denken dat die economische groei iets terugvalt, maar voldoende hoog blijft. Daarbij is er een aanhoudende gematigde inflatie en een voortgaande groei van de werkgelegenheid. Daarmee blijven de omstandigheden voor de Amerikaanse financiële markten gunstig. Met een centrale bank die de zaak goed bewaakt.