Umicore voorziet een uitdagend 2019 | verkoopadvies drukt op Proximus

Richting de klok van twee uur noteert de BEL20 op 3.489,60 punten (-0,7%). Daarmee lijkt de index toch onderweg naar een lager weekslot (afgelopen vrijdag  sloot de index op 3.507,84 punten). Umicore (-5,68% tot 34,69 euro) en Proximus (-3,27% tot 22,17 euro) zijn de dalers van vandaag. Bij Umicore waren de resultaten niet slecht, het is vooral de blik op de toekomst die beleggers wat huiverig maakt. Bij telecommer Proximus is analist David Vagman van ING 'de boosdoener'. Hij brengt een verkoopadvies voor Proximus en een koersdoel van 18 euro. Vastgoedbevak Cofinimmo (+1,72% tot 118 euro) kwam met weinig verrassende resultaten, maar wel met een hoger dividend voor 2019. Dat gaat er wel in bij beleggers.

Het leek een week met een plus te worden voor de BEL20, maar gisteren en vandaag gaat de opgebouwde winst helaas toch verloren. Het idee dat een Amerikaans-Chinese deal binnen handbereik was, lijkt bij nader inzien wellicht toch iets teveel 'wishful thinking'. Dit besef en de andere 'politieke zorgen' krijgen toch weer wat grip op beleggers.

Van de 'nieuwjaarsrally 2019' is voor beleggers in Umicore (-5,68% tot 34,69 euro) inmiddels niets meer over. De materialengroep kwam deze morgen met de jaarcijfers en een blik op de nabije toekomst. Het recurrente bedrijfsresultaat (REBIT) van 513,6 miljoen euro over 2018 was nagenoeg gelijk aan de analistenconsensus (512,9 miljoen euro). Umicore puurde dit resultaat uit 1,36 miljard euro omzet, een stijging van 8,6% ten opzichte van 2017. Dit getal sloot ook nauw aan bij de analistenverwachtingen. Daarbij was de groei in de tweede jaarhelft wat lager dan over de eerste zes maanden. De hoge groei in batterijmaterialen leverde een belangrijke bijdrage aan het resultaat, hoewel ook hier duidelijk zichtbaar was dat de eerste helft van het jaarboek een betere was dan de tweede. Hoewel Umicore voor 2019 geen zeer specifieke guidance afgaf, was CEO Marc Grynberg wel duidelijk over de winstgroei voor dit jaar. Grynberg verwacht dat de winstgroei dit jaar zal worden getemperd door de huidige zwakke vraag in de autosector en in de consumentenelektronica. Analist Wim Hoste bij KBC Securities heeft, na kennisgenomen te hebben van de berichtgeving, besloten zijn koopadvies te handhaven. Wel slijpt hij zijn koersdoel licht bij van 52 naar 50 euro.

Analist Vagman heeft weinig lovende woorden voor Proximus (-3,27% tot 22,17 euro) in de toelichting op zijn verkoopadvies. Met prijzenbreker Scarlet zaagt de telecommer aan de eigen stoelpoten op het vlak van de zogenaamde ARPU (average rate per user, de gemiddelde opbrengst per klant) en daarnaast moet Proximus grote investeringen doen in zijn glasvezelnetwerk. Volgens Vagman heeft marktleider Proximus het meeste moeite om de tegenzittende regelgeving te compenseren. Wat Vagman betreft zouden beleggers er verstandig aan doen te draaien naar Orange Belgium. ING verhoogt het advies voor laatstgenoemde naar kopen, met een koersdoel van 21 euro. Met koers nipt onder de 17 euro impliceert het koersdoel van Vagman een opwaarts potentieel van nagenoeg 25 procent.

Cofinimmo (+1,72% tot 118 euro) kwam gisteren nabeurs met resultaten. De winst per aandeel van 6,55 euro en de netto-intrinsieke waarde van 95 euro waren behoorlijk in lijn met de verwachting van Kempen-analist Robert Woerdeman (respectievelijk 6,55 euro | 97 euro). De dividendverhoging tot 5,60 euro zag Woerdeman niet aankomen. Dat laat Woerdeman echter niet onverlet om zijn verkoopadvies en koersdoel van 96 euro intact te houden. Beleggers betalen inmiddels een premie van 24% voor Cofinimmo (koers van 118 euro vs. NIW van 95 euro per 31/12/2018) en met het oog op de verwachte druk op huurinkomsten op het kantoorvastgoed (35% van de totale portefeuille) acht Woerdeman dat niet gerechtvaardigd. Hoewel hij enthousiast is over de draai van Cofinimmo naar meer zorgvastgoed (inmiddels de helft van de portefeuille), gaat dit te langzaam in zijn ogen. Hij blijft zeer terughoudend als het gaat over Cofinimmo, zeker gezien het feit dat de vastgoedbevak duidelijk moeite heeft om meer kantoorvastgoed aan acceptabele prijzen te draaien richting investeringen in zorgvastgoed.