Unilever neemt GSK India over

De strijd om GSK India is beslecht. Unilever neemt de Indiase voedingsproducent en dochter van farmaceut GlaxoSmithKline over, dat bekend is van chocoladedrankjes en drinkmaaltijden. Dat zijn beide partijen maandagochtend overeengekomen.

Unilever telt € 3,3 miljard neer voor de activiteiten. Een deel hiervan betaalt Unilever in contanten en een deel in aandelen van de Indiase dochter van Unilever. Daarmee lijkt de overname aan de dure kant, want Unilever waardeert hiermee de ondernemingswaarde van GSK India met 20 maal de bruto operationele winst (EBITDA). Hiertegenover staat een versterkte positie in een aantrekkelijke groeimarkt. Wij blijven dan ook bij onze positieve opinie op het aandeel Unilever.

Tegenvaller voor Nestlé

Voor Unilever vinden wij dit goed nieuws. Hiermee verstevigt de onderneming zijn positie in Indiase markt, waar het ten opzichte van concurrenten al een aantal jaar op achterstand staat. Voor Nestlé is het juist een tegenvaller, want Nestlé was naar verluidt ook in de race om GSK India over te nemen. Nestlé grijpt dus mis. Wij herhalen onze neutrale opinie op het aandeel Nestlé.

Met de verkoop van de voedingsactiviteiten kan GlaxoSmithKline meer focus aanbrengen in de strategie. Volgens de oorspronkelijke lezing zou GlaxoSmithKline de opbrengsten gebruiken voor het uitkopen van Novartis uit hun joint venture.Deze joint venture is een producent van voor de consument vrij verkrijgbare medicijnen.

GlaxoSmithKline neemt Tesaro over

GlaxoSmithKline maakte maandagmiddag echter bekend de biotechfarmaceut Tesaro over te nemen. Tesaro is gespecialiseerd in het onderzoek naar medicijnen tegen kanker. De Britse farmaceut legt $ 5,1 miljard in contanten neer voor Tesaro, oftewel $ 75,- per aandeel. Dat is een premie van circa 60% boven de beurswaarde. Een op het eerste gezicht erg kostbare overname, waar beleggers niet gecharmeerd van waren. Het aandeel daalde maandag 7,6%. De aandelenkoers van Tesaro is echter de afgelopen tijd sterk in waarde gedaald. In februari 2017 noteerde het aandeel nog op $ 190,-. Dat geeft enige nuance.

De totale impact van beide deals heeft weinig invloed op onze waardering van 1790 pence van het aandeel GlaxoSmithKline met bijbehorende positieve opinie. Maar gezien de marktreactie zal GlaxoSmithKline eerst moeten leveren, voordat het sentiment keert.