Vodafone verlaagt - zoals verwacht - dividend

Telecomconcern Vodafone presenteerde dinsdagochtend zijn vierdekwartaalresulaten (gebroken boekjaar). Waar de organische omzet van diensten (onder andere abonnementen) de afgelopen drie maanden in lijn was met de verwachtingen, ging de aandacht met name uit naar de - deels verwachte - dividendverlaging en de gemengde vooruitzichten. Wij herhalen onze positieve opinie op het aandeel Vodafone.

Vierdekwartaalcijfers in lijn met verwachting

Vodafone zag zijn organische omzet voor diensten met -0,6% (jaar-op-jaar) afnemen in het vierde kwartaal. Analisten rekenden op een afname van -0,7%. Hiermee presteert Vodafone volgens verwachting. Europa is een belangrijke regio voor Vodafone (75% van de omzet), maar in Italië (-6,1%, verwachting: -5,4%), Verenigd Koninkrijk (-5,8%, verwachting: -5,4%) en Spanje (-8,9%, verwachting: -8,5%) wist de omzetgroei nog altijd niet positief te verrassen.

De enige Europese eindmarkt die goed presteert bij Vodafone is Duitsland (+1%). Dat wist de analistenverwachting van +0,7% te verslaan.

 

Vooruitzichten schetsen gemengd beeld

Het management van Vodafone hint op een organische groei van het bedrijfsresultaat (EBITDA-groei) voor 2020 van +0,7% tot +3,5%. Dat komt in 2020 neer op een resultaat van € 14 miljard. Analisten gingen uit van € 14,1 miljard en de verwachting van de telecommaatschappij stelt dus licht teleur.

De vrije kasstroom van Vodafonemoet moet voor 2020 uitkomen op tenminste € 5,4 miljard. Dat is hoger dan de eerder geraamde € 5,1 miljard. Hoger dan verwachte kostenbesparingen en de verkoop van debiteuren (€ 250 miljoen) stimuleren de kasstroom. Voor de korte termijn verwachten wij nog geen verbeteringen van de omzet. Verbeteringen van het bedrijfsresultaat en vrije kasstroom moeten dus met name komen van lagere kosten.

 

Dividendverlaging was een publiek geheim

Het management van Vodafone maakte bekend het dividend te verlagen van € 0,1507 per aandeel naar € 0,09 over 2018. Dit komt niet helemaal uit de lucht vallen. De aandelenkoers anticipeerde hier al op met een 16% koersval gedurende dit jaar. De krant Sunday Times schreef dit weekend al – op basis van goed geïnformeerde bronnen – dat een dividendverlaging bij Vodafone in de pijplijn zat. Volgens veel analisten is de dividendverlaging een uitstekende zet.

Met een (nieuw) dividendrendement van 6% keert Vodafone altijd nog een bovengemiddeld dividend uit in de telecomsector. Door de dividendverlaging weet Vodafone zijn netto schuldpositie ten opzichte van het bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) met 0,2 maal per jaar te verbeteren.

Echter, door de overname van Liberty Global stijgt de verhouding netto schuld/EBITDA door tot boven 3,0. Eventuele veilingen van 5G-netwerken kunnen de ratio richting de 3,5 duwen. In de telecomsector is een ratio van 2,5 gangbaar en ook gewenst. Het is duidelijk dat de prioriteit bij Vodafone bij schuldreductie moet blijven. De verkoop van bezittingen zal hierbij een belangrijke rol spelen. Dinsdagochtend werd bekend dat Vodafone Nieuw-Zeeland is verkocht voor € 2,1 miljard. Dit maakt de financiële balans van het concern gezonder en dat vinden wij goed nieuws met de (dure) aanstaande veilingen voor een 5G-frequentie voor de deur.

 

Positieve opinie op beleggingscasus Vodafone

Wij blijven positief over de beleggingscasus van Vodafone. Ondanks slechter weer op sommige Europese eindmarkten door intensieve concurrentie. Zo zien we een positieve tendens in het kleinere aantal opzeggingen (churn) en dat vinden wij belangrijk.

Bovendien roemen wij Vodafone vanwege zijn toonaangevende positie in netwerkkwaliteit. Met een gezondere financiële balans staat Vodafone sterker in de kapitaalintensieve strijd om 5G-veilingen. Dat is positief.

Bob Stroeken is specialist aandelen.