Volledig groene BEL20 - X-Fab onderuit

Iets na de klok van elf uur laat de BEL20 een mooie plus optekenen. De index gaat er anderhalve procent op vooruit en noteert nu op 3.549,20 punten. Alle namen noteren in het groen, met Ontex (+2,68%) als koploper. De luierfabrikant publiceerde beter dan verwachte resultaten. Telenet (+2,61%) en Engie (+2,41%) vervolledigen het podium. Engie kan uitpakken met goede kwartaalcijfers. Verder zijn er tegenvallende resultaten voor X-fab en Agfa-Gevaert.

De markten reageren positief op de uitslagen van de Amerikaanse midterm-verkiezingen. Europese beurzen kleuren groen, zo ook de Brusselse sterindex waarin alle namen ook nog eens positief noteren. De markten hebben er goede hoop op dat de Verenigde Staten na deze uitslag wat gas zullen terugnemen in de handelsoorlog met China. Golvend op dit positieve sentiment, belooft het een mooie beursdag te worden.

De stempelkaart voor de rode lantaarn in de BEL20 is al aardig gevuld voor Ontex (+2,68% tot 17,61 euro), maar vandaag is de luierfabrikant zowaar de koploper. En dit na beter den verwachte kwartaalresultaten. De cijfers zijn nog steeds in dalende trend, maar na het winstalarm bij concurrent Essity werd voor nog erger gevreesd. Z’n vaart is het dus niet gelopen, de resultaten zijn gewoon conform de verwachtingen. Het is algemeen geweten dat Ontex veel last heeft van de volatiele wisselkoersen en de stijging van de grondstofprijzen. Dit blijkt ook uit de cijfers. De omzet kwam 3,6 procent lager uit op 566,6 miljoen euro. Maar als de impact van de valutaschommelingen eruit gefilterd wordt is er zelfs een omzetgroei van 0,5 procent. De EBITDA daalde 15 procent en komt uit op 58,1 miljoen euro. Allemaal conform de analistenverwachtingen. Het bedrijf kon zelfs uitpakken met een positieve noot: de nieuwe Braziliaanse divisie is eindelijk winstgevend. Sinds de overname vorig jaar zijn er daar vooral heel veel problemen geweest, maar deze lijken nu achter de rug.

Ook het Franse Engie (+2,41% tot 12,31 euro) publiceerde deze ochtend kwartaalcijfers. De omzet van de nutsgroep komt uit op 43 miljard euro, een stijging van 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De EBITDA daalde wel met 0,3 procent tot 6,5 miljard euro. Engie ondervond last van de schommelende wisselkoersen en ook het ongepland onderhoud van de Belgische kerncentrales weegt door op de cijfers. Maar de resultaten sterken het management wel om de doelstellingen voor heel 2018 te herhalen. Beleggers duwen het aandeel ruim 2 procent hoger.

Ondanks het positieve sentiment op de beurzen vandaag is er weinig reden tot gejuich bij de autobouwers, zie maar naar de cijfers van BMW. De autosector krijgt rake klappen als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ook de toeleveranciers, zoals X-Fab (-16,75% tot 5,22 euro), lijden hieronder. De Belgische chipfabrikant die op Parijs noteert, publiceerde gisterenavond zijn derdekwartaalcijfers en komt naar aanleiding daarvan met een stevige winstwaarschuwing naar buiten. Stevig in termen van een halvering van de verwachte winst voor heel 2018. Drie maanden geleden tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers werd nog uitgegaan van een bedrijfswinst (EBIT) van 50 tot 70 miljoen dollar. Dit is nu bijgesteld naar 28 tot 32 miljoen dollar. Gezien dat we momenteel, na drie kwartalen, al op 33 miljoen dollar bedrijfswinst zitten, betekent dit dat er een rood laatste kwartaal voor de deur staat. Dit alles is natuurlijk geen al te grote verrassing aangezien Melexis, dat eerder al met een waarschuwing naar buiten kwam, de grootste klant is. Beleggers duwen het aandeel zwaar onderuit, na twee uur handel verliest het aandeel ruim 16 procent.

Tot slot kan ook Agfa-Gevaert (+0,10% tot 3,87 euro) geen al te beste kwartaalresultaten voorleggen. De omzet van de beeldvormingsgroep daalde met 9,1 procent tot 539 miljoen euro, de analisten verwachtten hier een iets minder sterke daling. Ook de EBITDA kwam met 35 miljoen euro lager uit dan de 53 miljoen euro van een jaar eerder. De dalende omzet in combinatie met oplopende reorganisatiekosten resulteren in een nettoverlies van 5 miljoen euro. Hierdoor specifieert Agfa de winstmargedoelstelling voor heel 2018 op 8 procent. Normaliter proberen ze deze marge rond de 10 procent te laten uitkomen, eerder werd al gecommuniceerd niet beter te doen dan de 9,1 procent van 2017. Nu is dit nog eens verlaagd naar 8 procent. Ondanks de tegenvallende resultaten zien we weinig beweging in de koers.