Voormalig onderdeel Reckitt Benckiser aangeklaagd voor fraude

De beurswaarde van de Britse farmaceut Indivior daalde woensdagochtend 70%, nadat het Amerikaanse openbaar ministerie bekendmaakte een boete te eisen van $ 3 miljard voor fraude bij de marketing van medicijnen. Ter vergelijking: de beurswaarde van Indivior tegen de slotkoers van dinsdag 9 april bedroeg GBP 780 miljoen. Indivior splitste zich in 2014 af van Reckitt Benckiser. Ook de koers van het aandeel Reckitt Benckiser reageerde negatief op de berichtgeving en noteerde 3,5% lager.

Misleiding bij marketing van medicijnen

Volgens de openbaar aanklager zou Indivior onder andere artsen hebben misleid bij de verkoop van de zware pijnstiller Suboxone Film. Dit middel wordt ingezet bij de behandeling van verslavingen voor pijnstillers, vergelijkbaar met methadon. De gevolgen bij verkeerd gebruik van Suboxone zouden bewust minder erg voorgesteld zijn dan de werkelijkheid. Volgens het OM zou Indivior bijgedragen hebben aan de epidemie van verslavingen aan pijnstillers in de VS die duizenden levens heeft gekost, terwijl Indivior miljarden dollars heeft verdiend aan Suboxone. Het management van Indivior ontkent de aantijgingen.

Wat de gevolgen precies zijn voor Reckitt Benckiser is niet duidelijk. De meeste onregelmatigheden speelden zich af ná de afsplitsing. Analisten van zakenbank Jefferies wijzen op de mogelijkheid dat een deel van de boete uiteindelijk op het conto komt van Reckitt Benckiser. Daarnaast is $ 3 miljard een eis en zal de boete waarschijnlijk lager uitvallen. Indivior is al in vergaande onderhandeling met de Amerikaanse overheid over de boete en heeft hiervoor $ 438 miljoen opzij gezet. Voor Indivior zelf zullen de financiële gevolgen groter zijn en is een bankroet niet uit te sluiten.

Voorlopig onzekerheid

De reputatieschade voor Reckitt Benckiser kan echter groter zijn. Op de korte termijn voorzien wij daarom onzekerheid rond het aandeel, en dat zal het sentiment drukken. We verwachten dan ook niet dat de onderwaardering van het aandeel op korte termijn ingelopen zal worden. Op basis van deze onderwaardering houden wij een positieve opinie aan op het aandeel Reckitt Benckiser. Het aandeel Indivior volgen wij niet.

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.