Vooruitzichten bederven cijferfeest ArcelorMittal

ArcelorMittal trapte donderdag de publicatie van zijn vierdekwartaalcijfers af met een stroom goed nieuws. De operationele kasstroom (zonder werkkapitaalmutaties) kwam boven de verwachting van analisten uit op $ 1,7 en dat was circa 15% beter dan voorzien. De omzet pakte 12% hoger uit dan verwacht door hogere verkoopprijzen. Het dividend werd opgehoogd naar $ 0,20 per aandeel voor 2019. Tot zover de positieve berichtgeving.

Venijn zit in de vooruitzichten  

Zoals bij andere sterk cyclische onderneming waren beleggers ook bij ArcelorMittal erg gericht op de verwachting voor de toekomst. En dat was schrikken. De mondiale vraag naar staal zal beperkt groeien in 2019,  aldus ’s werelds grootste staalproducent. De groei van 0,5% tot 1,0% is veel lager dan de 2,8% in 2018! De spelbepaler voor de staalmarkt is China, goed voor meer dan 50% van het mondiale verbruik. De groei van de Chinese vraag naar staal zal terugzakken naar 0,5% tot 1,5%. In 2018 was dat nog 3,5% groei.

De afnemende  vraag naar staal in China wakkert de vrees voor overcapaciteit in het land aan, mede omdat afgelopen jaren veel productiecapaciteit is toegevoegd. De angst voor veel en goedkoop Chinees staal op de wereldmarkt doemt op. Wij zien dat de winstgevendheid van Chinese staalproducenten al fors terugloopt en dat geeft prijsstress bij staalfabrikanten elders in de wereld.

Lastige beleggingscasus 

Wij hebben een neutrale opinie op ArcelorMittal met een koersdoel van € 17,-. De aanwezige overcapaciteit op de (Chinese) staalmarkt, de afzwakkende mondiale economische groei, de grote afhankelijkheid van opkomende markten en handelspolitiek maken ons voorzichtig bij deze beleggingscasus.