Wat uitslag tussentijdse verkiezingen VS betekent voor beleggers

Een Democratische overwinning in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden was algemeen verwacht. Het toomt de macht van president Trump in en dat is geen overbodige luxe.  Grote wetswijzigingen moeten de goedkeuring krijgen van de Democraten, dus van tijd tot tijd zal Trump wisselgeld moeten betalen om zijn agenda uit te voeren. En Trump zal eerder tot de orde worden geroepen door de Democratische meerderheid.

Met een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden vervliegt de ‘hoop’ op een tweede ronde van grootschalige belastingverlagingen, waarvan veelal de rijkere burgers en bedrijven profiteren. Wellicht dat Democraten instemmen met gewijzigde belastingplannen als er douceurtjes komen voor de lage inkomensgroepen. Op deze wijze kan de Amerikaanse economie mogelijk nog effectiever worden gestimuleerd omdat meer mensen van de belastingverlaging profiteren en meer te besteden hebben.

Grotere kans op sluiting overheid

De discussies over de Amerikaanse overheidsbegroting zullen heftiger worden. Met de kans dat het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond en begrotingen niet op tijd zijn afgerond. Gedeeltelijke of een gehele sluiting van overheidsdiensten zoals we in verleden al eens hebben gezien kan daarop volgen. In het ergste geval kan de VS bij het uitblijven van die verhoging technisch failliet gaan. Dat zullen de Democraten en Republikeinen natuurlijk willen voorkomen, maar pas na hard spel. De eerste test is al op 7 december, want dan lopen de huidige financieringsafspraken van de regering af.

Wij denken dat de gevolgen van de nieuwe politieke verhouding in het Huis van Afgevaardigden voor de economische groei beperkt blijven. De politieke spanningen gaan van tijd tot tijd oplopen door de verdeeldheid van in het Congres. Mogelijk brengt dat tijdelijk meer volatiliteit op de financiële markten. Samenwerken en onderhandelen met een andere politieke kleur is een nieuwe dimensie voor president Trump. Ook dat zal mogelijk hoekig verlopen.

Gevolgen voor financiële markten beperkt

In het verleden gaf de verdeelde macht over het Huis van Afgevaardigden en de Senaat de beste resultaten voor de aandelenmarkten. Dat sterkt beleggers.   

Er een aantal sectoren die mogelijk impact ondervinden van de gewijzigde machtsverhoudingen. De gezondheidszorg krijgt mogelijk minder last van Trump’s ideeën over de betaalbaarheid van zorg. Dat is positief voor de sector. Ook de technologiesector juicht de toegenomen invloed van de progressievere Democraten toe. Minder blij is de bancaire sector. De Democraten zijn minder enthousiast over de ingezette deregulering van de financiële sector.

De Democratische overwinning verandert weinig aan de Amerikaanse standpunten in het handelsconflict met China. Ook de Democraten steunen de ingeslagen harde lijn. Uit de verkiezingsuitslag blijkt zelfs dat de door Chinese maatregelen getroffen plattelandsgebieden in de VS juist het Trump-beleid bekrachtigden.