Weinig prik op Coca-Cola's uitspraken

Het vierde kwartaal verliep bij Coca-Cola (-0,8%) redelijk. De 4% organische omzetgroei voldeed, maar de operationele winstmarge (EBIT) lag beduidend onder de verwachting (-3,5 procentpunt) op 26,0%. De stevige misser werd deels gecompenseerd door een flink lagere belastingdruk (11,9% in plaats van de door analisten voorziene 20%). Stevig gooi- en smijtwerk  in de cijfers en daar houden beleggers niet van. Het dividendrendement ligt op 3,5% en is goed geborgd bij deze onderneming. Wij vinden de recente afstraffing van de koers door de cijfers, van bijna USD 50 naar onder de USD 45 overdreven. En dat maakt ons enthousiaster voor het aandeel dat wij lange tijd stevig gewaardeerd vonden. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel Coca-Cola.  

Vooruitzichten 2019 behoudend door valutategenwind

De vergelijkbare winst per aandeel voor 2019 wordt ingeschat op $ 2,06 tot $ 2,10 per aandeel. En dat is nagenoeg dezelfde winst als in 2018 ($ 2,08). De totstandkoming hiervan is opnieuw 'rommelig'. De organische omzetgroei bedraagt rond de 4% op jaarbasis, daar tegenover staat een negatief valuta-effect van dezelfde omvang op de omzet. De operationele winst (voor valuta-effecten) groeit met circa 10% in 2019, maar moet met 7% gecorrigeerd vanwege negatieve valutaverschillen. Daarnaast loopt de belastingdruk in 2019 weer op tot 19,5%. Dus ook dat effect moet worden gecompenseerd in 2019. De vrije operationele kasstroom komt in 2019 uit op minimaal $ 8 miljard.

Beleggingscasus Coca-Cola rommelig maar onderliggend sterk

De organische omzetgroei is indrukwekkend en wordt gedreven door een betere productmix, meer verkoop van producten met een hogere marge. Hogere (transport)kosten en valutategenwind maken het al conservatieve management van de frisdrankengigant nog terughoudender. Wij merken op dat Coca-Cola nu wel de juiste stappen met productinnovaties (minder suikerhoudende dranken) zet en de gewenste verkoop van de wereldwijde bottelarijen is nagenoeg afgerond. Dat leverde omzetdalingen op, maar zal uiteindelijk de operationele marge gaan voeden.