Wij blijven negatief over nutsbedrijf E.ON

Het Duitse nutsbedrijf E.ON (-1,7%) boekte een geschoonde EBIT-winst van grofweg € 3,0 miljard over 2018. Dat was aan de bovenkant van de door E.On zelf afgegeven bandbreedte van € 2,8 tot € 3,0 miljard. De totale nettowinst over 2018 liet hetzelfde bevredigende beeld zien.

Ingewikkelde overnameconstructie

Beleggers hebben ondanks de positieve jaarcijfers bij E.ON echter meer aandacht voor de mogelijke overname van Innogy. Via een ingewikkelde constructie gooien RWE, E.ON en Innogy - met het uitruilen van diverse bedrijfsonderdelen - het Duitse nutsbedrijvenlandschap behoorlijk om. E.ON richt zich daarbij op netwerken en retail en krijgt veel meer omvang in diverse Europese landen. RWE focust zich vooral op de opwekking van herwinbare energie (renewables). Deze voorgenomen deal wordt nu bestudeerd en getoetst door Europese mededingingsautoriteiten en de verwachting is dat eind juli een goedkeuringsbesluit komt van de Europese Commissie. E.On voorziet in het derde kwartaal van dit jaar de deal te kunnen sluiten.   

Na de overname van Innogy verwacht E.ON in 2019 een EBIT-winst van € 2,9 miljard tot € 3,1 miljard te boeken. Dat is conform de verwachting van analisten. De verwachte synergie-effecten schat E.ON onveranderd in op € 600 tot € 800 miljoen. Een kleine tegenvaller was het geprojecteerde dividend van € 0,46 voor 2019, de markt verwachtte hier € 0,47 per aandeel.Tot en met 2020 gaat het nutsbedrijf er vanuit dat de winst per aandeel tussen de 5% tot 10% kan stijgen.  

Een minpunt bij de retaildivisie van E.ON is de aanhoudend slechte gang van zaken in het Verenigd Koninkrijk. Concurrentiedruk, toenemende wet- en regelgeving voor de prijsstelling en herstructureringskosten drukten de resultaten. E.ON gaat er vanuit, dat de omstandigheden op de Britse markt in 2019 verder verslechteren en dat het positieve EBIT-resultaat van € 142 miljoen in 2018 fors kan slinken, maar wel boven de nullijn blijft.

Onzekere beleggingscasus

De beleggingscasus bij E.ON kent naar onze mening veel onzekerheid. Wij zien de rationale van de overname van Innogy door E.ON niet. De onderneming wordt straks grotendeels afhankelijk van netwerkopbrengsten die veelal gereguleerde prijzen kennen. Het schuldenniveau bij E.ON zal na de deal weer fors oplopen en daarmee uitkomen boven het sectorgemiddelde. Dat zet een rem op de dividendgroei en het dividend bij E.ON is al onder het sectorgemiddelde. Voor ons zijn dat tal van redenen om een negatieve opinie op het aandeel E.ON te hebben.