Winstwaarschuwing Osram slecht nieuws voor Signify

Als donderslag bij heldere hemel kwam de nieuwe winstwaarschuwing bij verlichtingsproducent Osram (-7,8%). Het vierde kwartaal is niet geheel naar wens verlopen en ook over de nabije toekomst is topman Olaf Berlien niet enthousiast. Hij spreekt over donkere wolken aan de 2019-horizon. De ingezette terugval van de Duitse auto-industrie is zijn grootste zorg. Maar ook ziet hij de markt voor led-verlichting verder haperen.  

In het kort:

Voor derde maal binnen een jaar geeft Osram een winstwaarschuwing af
Verlichtingsmarkt blijft in zwaar weer, druk op omzet bij Signify blijft  

Geen goed nieuws voor Signify

Signify is bezig de onderneming te stroomlijnen. Sterke kostenbesparingen ondersteunden de winstmarge de afgelopen tijd, maar verdergaand winstherstel moet komen van een toenemende omzet. En die zit al langere tijd niet mee. De berichtgeving van Osram wijst erop dat die marktomstandigheden uitdagend blijven en eerder verslechteren. De omzetverwachting  voor de tweede jaarhelft werd door Signify al verlaagd tot een afname van 3,4%, mogelijk dat deze omzetprognose nog meer in gevaar komt en dat het management te optimistisch is. De pijn bij Signify zit bij de LED-producten. De omzet daarvan groeide in het derde kwartaal niet meer, waar in het tweede kwartaal nog een groei gerealiseerd werd van 4,7%. Gezien de berichtgeving van Osram lijken daar de marktomstandigheden juist te verslechteren.

Beleggingscasus Signify uitermate lastig

Wij zijn al langere tijd geen fan van het aandeel Signify en zien de winstwaarschuwing van Osram als een minder signaal voor deze casus. Het management van Signify zet de juiste stappen om het bedrijf door deze lastige periode te loodsen, maar de zwakke afzetmarkten bieden stevig tegenwind. Wij hanteren een neutrale opinie voor Signify op basis van de lage waardering voor de aanwezige activiteiten. Een stabilisatie van de omzetdaling is noodzakelijk om weer enthousiaster te worden over deze casus.