Zwakke trading update voor Sipef | Recticel vraagt meer informatie

Op de laatste handelsdag van deze verkorte paasweek gaat de BEL20 licht lager. De index noteert rond de klok van half twaalf 0,20% lager tot 3.839,08 punten. Onderliggend niet veel verschuiving in de sterindex. AB InBev (+1,08%) is de sterkste stijger, onderaan is KBC (-1,28%) de drager van de rode lantaarn. Op de brede markt kwam plantagegroep Sipef naar buiten met een trading update. Verder vraagt Recticel meer informatie aan Kingspan in verband met de overname.

Sipef (-0,50% tot 49,65 euro) rapporteerde vandaag voorbeurs een trading update over het eerste kwartaal van dit jaar. De plantagegroep zag de palmolieproductie – hun belangrijkste activiteit - 5,75 procent lager uitkomen dan een jaar eerder. De volumes werden ongunstig beïnvloed door de slechte weersomstandigheden. Sipef verwacht wel verbeteringen voor de rest van het jaar. Het management acht de kans mogelijk dat de aangekondigde verwachte productiegroei voor dit jaar alsnog gehaald wordt. Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities vindt dit echter iets te optimistisch. Hij verlaagt zijn winstprognose met 10 procent maar blijft desondanks wel geloven in de beleggingscase. Dit resulteert in een neerwaartse bijstelling van het koersdoel van 64,00 naar 60,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies Het aandeel reageert amper op de trading update.

Tot slot ook nog even terugkomen op het overnamebod op Recticel (-1,28% tot 9,28 euro). Het bedrijf stuurde deze ochtend opnieuw een persbericht de wereld in. Gisteren werd de handel in het aandeel hervat na de schorsing van maandag. Toen schorste de FSMA de handel nadat de koers snel 20 procent hoger schoot als reactie op het overnamebod. Het Ierse Kingspan maakte toen een overnamebod bekend voor de isolatie en soepelschuim divisies. Gisteren werd de handel hervat na een persbericht van Recticel dat het bod geanalyseerd zou worden, het aandeel steeg toen opnieuw bijna 4,5 procent. Vandaag een nieuw persbericht met de melding dat ze verder informatie gevraagd hebben aan Kingspan.

Deze niet al te enthousiaste reactie van het management van Recticel geeft de analisten stof tot nadenken. Bij KBC Securities sluiten ze een afwijzing niet uit, maar denken ze dat het bedrijf openstaat voor een discussie over een hoger bod. Ze denken dat Kingspan wel een premium kan en wil betalen voor de betere concurrentiepositie die ze toch wel zouden bemachtigen wanneer de isolatietak wordt ingelijfd. Bij beurshuis Berenberg denken ze dan weer dat Kingspan niet bereid is om het huidige bod nog op te trekken. Gezien de geschiedenis van Kingspan en overnames zien ze een verhoogd bod niet gebeuren.